януари

01

Invalid date

00:00 ДО

Събитието е изтекло.
Мигел Де Соуса
Мигел е завършил университета в Порто със специалност “Физическа подготовка и спортен мениджмънт”. Занимава се професионално с падел от 2000 г. и е сертифициран треньор към италианската и португалската федерация. Ръководи три падел клуба в Торино и подготвя младежи за националния отбор в Италия. Работи с всички възрастови групи, пол и нива на подготовка - от абсолютно начинаещи до напреднали и професионално нивa

Уроци за начинаещи по падел за възрастни

от Мигел Де Соуса
София, България
БЕЗПЛАТНО
Събитието е изтекло.
Уроци за начинаещи по падел за възрастни

Какво е падел?

Зародил се през 60-те години в Мексико, паделът бързо набира популярност във все повече страни. Считан от мнозина за комбинация между тенис и скуош, този спорт е достъпен, лесен за игра и не е необходима предварителна техническа подготовка. Днес той се практикува активно от над 8 милиона души по цял свят, като вече всеки желаещ може да усети тръпката от играта на падел и в София.

Обичайно падел се играе от четирима души, разпределени в два отбора по двама играчи. Игралното поле за падел е във формата на правоъгълник с размери 10х20 метра, като игрището е оградено със стени, които, по подобие на скуоша, се използват по време на игра. В средата на полето има мрежа, която разделя корта на две, като максималната ѝ височина е 88 см в центъра и 92 см в краищата.

Правила

Точки

Паделът се играе по двойки, като точкуването е същото, както при тенис игра – 0, 15, 30, 40, гейм, сет. Сет печели отборът, който пръв реализира 6 гейма с поне 2 гейма разлика. При равенство в геймовете (6:6) се изиграва тайбрек с точкуване 1, 2, 3 и т. н. Тайбрекът се печели от отбора, който пръв реализира 7 точки и има поне 2 точки разлика от противника.

Сервис

Играта започва със сервис по диагонал. Разрешени са два опита, като сервиращият трябва да остави топката да отскочи от земята и след това да изпълни удара отдолу, под нивото на талията си. За да бъде успешен сервисът, топката трябва да премине в срещуположното поле, като е позволен допир с мрежата.

Стени

При посрещане на топката играчите могат директно да я върнат в полето на противниковия отбор или да я оставят да докосне стената и тогава да изпълнят удара. Стените могат да се използват и с цел по-изненадващи удари и рикошети. Ако ударената топка попадне директно в една от стените на противниковия отбор, то това се счита за аут.

Също както при тениса и скуоша, топката може да отскочи само веднъж в съответното поле или да бъде ударена от воле.

Каква екипировка ми е нужна?

За да играеш падел са ти необходими: доза ентусиазъм, трима съмишленици, падел ракета, топки, маратонки и облекло. В случай, че нямате падел ракета, не се притенсявайте ние от Декатлон ще ви осигурим!

Падел топките изключително много приличат на тези за тенис - и като характеристики, и като състав. Тоест, падел може да се играе и с тенис топки, но нашата препоръка е винаги да се използват продукти, специално изработени за конкретен тип спорт. Само така може да се гарантира тяхната издръжливост и качеството.

За разлика от топките, падел ракетата е много по-различна от тази за тенис. Ракетата за падел е по-къса, а главата ѝ е изработена от твърд и същевременно лек материал (графит, карбон или титан). Освен това към нея има каишка, която играчите закачат на китката си по време на игра.ГРУПИ
ЛОКАЦИЯ
Падел игрища на паркинга на Декатлон Витоша
София1756България
Декатлон Витоша, улица „Олимпийска“, София, България
КОНТАКТИ
Мигел Де Соуса